Stadgar – Göteborg
Stadgar för Makedonska Ortodoxa Kyrkoförsamlingen Sv. Kiril i Metodij
Antagna på ordinarie stämma den 13 februari 2022
§ 1 NAMN
Församlingens namn är MAKEDONSKA ORTODOXA KYRKOFÖRSAMLINGEN SV. KIRIL I METODIJ.
§ 2 SÄTE
Församlingens säte är i Göteborg.
§ 3 ÄNDAMÅL
Församlingens ändamål är att fira gudstjänst och inom församlingens geografiska verksamhetsområde sörja för medlemmarnas andliga behov samt i övrigt verka för att värna om den kristna ortodoxa tron i enlighet med Makedonska Ortodoxa Kyrkan – Ohrids Ärkebiskopsdömes tro, bekännelse och lära.
MAKEDONSKA ORTODOXA KYRKOFÖRSAMLINGEN SV. KIRIL I METODIJ är en självständig organisatorisk del av trossamfundet MAKEDONSKA ORTODXA KYRKAN I SVERIGE.
§ 4 MEDLEMMAR
Medlemmar i MAKEDONSKA ORTODOXA KYRKOFÖRSAMLINGEN SV. KIRIL I METODIJ är de personer som är folkbokförda inom församlingens geografiska verksamhetsområde och som är medlemmar i trossamfundet MAKEDONSKA ORTODOXA KYRKAN I SVERIGE.
§ 5 MEDLEMMARS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER
Medlemmars rättigheter och skyldigheter, andra än de som framgår i dessa stadgar, regleras av trossamfundet och framgår av trossamfundets stadgar.
§ 6 FÖRSAMLINGSSTÄMMAN
Församlingsstämman är församlingens högsta beslutande organ.
Församlingsstämman beslutar om viktigare och principiella ärenden som rör församlingens lokala verksamhet.
Rätt att närvara, rösta och bli vald som församlingsstyrelseledamot eller församlingsstyrelsesuppleant på församlingsstämma har varje medlem enligt § 4 som är inskriven i trossamfundets medlemsregister senast den 1 november året innan församlingsstämman om församlingsstämman hålls under perioden januari till och med oktober. Om församlingsstämma hålls under perioden november till och med december har rätt att närvara varje medlem enligt § 4 som är inskriven i trossamfundets medlemsregister senast den 1 november året under vilket församlingsstämman hålls.
Varje närvarande medlem på församlingsstämman har en röst. Röstning genom ombud är ej tillåten.
Beslut på församlingsstämma fastställs med enkel majoritet.
Vid ändring av dessa stadgar eller upplösning av församlingen krävs beslut av två församlingsstämmor samt ett däremellan godkännande av trossamfundets årsstämma. Vid den första församlingsstämman som behandlar ändring av dessa stadgar eller upplösning av församlingen krävs kvalificerad majoritet, innebärande att minst 2/3-delar av församlingsstämmans närvarande medlemmar röstat för beslutet. Efter ett eventuellt godkännande av beslutet om ändring av stadgarna eller upplösning av församlingen av trossamfundets årsstämma, verkställs ändringen av en ny församlingsstämma genom enkel majoritet. Beslutet om ändring av stadgar eller upplösning av församlingen skall vara identiskt vid samtliga tre beslutstillfällen och kan inte modifieras.
Församlingsstämman kan i enlighet trossamfundets stadgar, inte utan trossamfundets bemyndigande genom beslut på trossamfundets årsstämma avhända församlingens fasta egendom.
§ 7 ORDINARIE FÖRSAMLINGSSTÄMMA
Ordinarie församlingsstämma skall hållas senast tre månader efter varje kalenderårs utgång. Kalenderåret inom ramen för dessa stadgar beräknas med hjälp av den Gregorianska kalendern.
Kallelse till församlingsstämma skall ske tidigast sex veckor och senast fyra veckor före församlingsstämman. Kallelse till ordinarie församlingsstämma sker genom anslag i församlingen (församlingshemmet) samt genom anslag på trossamfundets hemsida.
På ordinarie församlingsstämma skall som ett minimum följande frågor behandlas:
- upprättande av förteckning över närvarande medlemmar,
- val av ordförande, protokollförare samt två justeringsmän,
- fastställande av huruvida församlingsstämma blivit behörigen sammankallad,
- fastställande av dagordning,
- beslut om fastställelse av resultaträkningen och balansräkningen,
- beslut om disposition beträffande vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen,
- beslut om ansvarsfrihet,
- val av församlingsstyrelse och eventuella församlingsstyrelsesuppleanter,
- val av revisorer och eventuella revisorssuppleanter,
- övriga anmälda ärenden.
Medlemmar som önskar ett visst ärende behandlat på ordinarie församlingsstämma, skall skriftligen anmäla ärendet till församlingsstyrelsen senast en vecka före församlingsstämman.
§ 8 EXTRA FÖRSAMLINGSSTÄMMA
Om församlingsstyrelsen anser att det föreligger skäl till att hålla församlingsstämma före nästa ordinarie församlingsstämma, skall församlingsstyrelsen kalla till en extra församlingsstämma. Extra församlingsstämma skall även sammankallas om minst femtio medlemmar skriftligen till församlingsstyrelsen framställer krav på avhållande av extra församlingsstämma med uppgift om vilken eller vilka beslutspunkter som skall behandlas på extra församlingsstämma.
Kallelse till extra församlingsstämma skall ske tidigast fyra veckor och senast två veckor före extra församlingsstämma. Kallelse till extra församlingsstämma sker genom anslag i församlingen (församlingshemmet) samt genom anslag på trossamfundets hemsida.
På extra församlingsstämma skall förekomma endast de ärenden för vilka den extra församlingsstämman utlysts och vilka angivits i kallelsen till densamma.
§ 9 FÖRSAMLINGSSTYRELSEN
Församlingsstyrelsens främsta uppgift är att sörja för församlingens dagliga verksamhet, handha församlingens ekonomiska förvaltning och förvaltningen av församlingens egendom.
Församlingsstyrelsen skall bestå av lägst tre och högst elva ordinarie ledamöter, med högst fem suppleanter. Församlingsprästen (eller vikarierande ställföreträdare) ingår med automatik i församlingsstyrelsen. I det fall en församling har flera tjänstgörande församlingspräster, är det den högsta ansvariga församlingsprästen som ingår i församlingsstyrelsen. Övriga medlemmar av församlingsstyrelsen väljs av församlingsstämman.
Församlingsstyrelsen skall på konstituerande församlingsstyrelsemöte utse en församlingsstyrelseordförande, om inte församlingsstyrelseordförande dessförinnan valts direkt av församlingsstämman.
Församlingsstyrelsen är beslutsför om mer än hälften av församlingsstyrelsens ledamöter är närvarande. Beslut fattas genom enkel majoritet, vid lika röstetal är församlingsstyrelseordförandes röst avgörande.
Församlingens firma tecknas av församlingsstyrelsen gemensamt. Församlingsstyrelsen äger rätt att delegera firmateckningsrätt ytterligare.
Församlingsstyrelsen kan i enlighet trossamfundets stadgar, inte utan trossamfundets bemyndigande genom beslut på trossamfundets årsstämma avhända församlingens fasta egendom. Ej heller äger församlingsstyrelsen rätt att inteckna och belåna sådan egendom utan trossamfundets bemyndigande genom beslut på trossamfundets årsstämma.
§ 10 FÖRSAMLINGENS REVISOR/REVISORER
Församlingsstämman skall utse en eller två revisorer, med högst en suppleant för granskning av församlingens räkenskaper och församlingsstyrelsens förvaltning. Den/de valda revisorn/revisorerna behöver ej vara medlem/medlemmar i församlingen.
Det åligger församlingsstyrelsen att senast två månader efter utgången av ett kalenderår upprätta ekonomisk redovisning och låta den/de av församlingsstämman valda revisorn/revisorerna granska räkenskaperna samt församlingsstyrelsens förvaltning.
Revisorn/revisorerna skall senast två veckor innan ordinarie församlingsstämma avge en granskningsberättelse.
§ 11 FÖRSAMLINGENS UPPLÖSNING ELLER LIKVIDATION
Vid beslut om upplösning eller likvidation av församlingen skall kvarvarande tillgångar i form av fast och lös egendom tillfalla trossamfundet MAKEDONSKA ORTODXA KYRKAN I SVERIGE.